fbpx

Ugljen vs Briket

Ah ta nedoumica…

Ekipa samo što nije došla, meso je u pacu već 24 sata, i onda se sjetim: bezdimni ugljen ili briket? Hladan znoj na čelu, vrijeme curi, a ja trebam donijeti odluku u borbi drveni ugljen vs briket! Siguran sam da ste se i Vi našli u takvoj situaciji, a kako obično to biva da se u zadnji čas sve priprema ili ako ste od onih pedantnijih i sve pripremite, onda ste sigurno na kraju nešto zaboravili. Gotovo uvijek računamo da je nešto ugljena ili briketa ostalo od zadnji put, a ako nije onda je netko od familije kriv jer nije prijavio da je sve potrošeno.I tako stojite u trgovini ispred police, a vama u glavi šta kupiti drveni ugljen ili grill briket!

Odgovor na nedoumicu

Drveni ugljen dobiva se paljenjem drveta bez prisustva kisika i ima prednost da se brzo zapali, ali i nedostatak da brže gubi temperaturu i izgori. Preporuka je koristiti ga se za pečenje manjih i tanjih komada mesa (ili proizvoda od mljevenog mesa – čevosi i pljeske!!!), a pogodan je i za pečenje ribe.

Drveni briketi su proizvod dobiven mljevenjem drvenog ugljena u koji se umješava vezivo, najčešće kukuruzni škrob ili škrob od krumpira. Briketi se teže pale i sporije gore, ali zato postižu više temperature, te jači i ujednačeniji žar.

Briketi od aktivnog ugljena

Imamo sreću da živimo u doba kada su nam dostupni i neki ekstra zdravi i ekološki proizvodi!

Tu prije svega mislim na briket od aktivnog ugljena (kod nas u Maras-Sommer poznat pod kodnim imenom – BPB (brown power briquettes), po meni najbolji briket, a sada je dostupan svima širom Europe!

Odlikuje ga gorenje skoro bez dima te postiže temperaturu duplo veću nego drveni briket, a vrijeme grilanja je gotovo dvostruko duže nego obični drveni briket (idealno za veće i deblje komade mesa, stakeove, ribs,…).
Posebno je važna činjenica u očuvanju okoliša, jer pepeo koji dobijemo poželjno je koristiti u vlastitom vrtu ili vrtu vaših voljenih, te očekujte i na ovom polju vrhunske rezultate.

Napokon proizvod za iskoristiti od početka do kraja!

A vi i dalje stojite ispred police i radite ono što je i najbolje: uzmate i briket i ugljen!

Subjektivan zaključak je da briket daje više (pogotovo BPB) – temperatura, postojanost, dugotrajnost, dok ugljen daje malo dima, brže se zapali i grilanje starta brže.

Odluka je ipak Vaša – želite li zdravo jesti,  koje meso, koliko vremena, …, uzmite oboje i napravite mix (ugljen pa na njega briket) i doživljaj je potpun!

Današnji rezultat ugljen vs briket : 1 : 1 – IZJEDNAČENJE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *