ZIMSKO ROŠTILJANJE

 

Zima, snijeg, blagdani, obitelj i…. roštilj ?
Zašto ne? Zašto bi samo roštiljali kad je sunčano i toplo vrijeme!?
Svi, ama baš svi, volimo toplinu i ljepotu vatre, žive vatre u zimsko, blagdansko vrijeme. Kao djeca koja se okupljaju oko kamina u hladnoj zimskoj noći.
Spoj hladne, studene, snježne zimske noći i živog, zaigranog plamena, koji kao da pleše, je nešto što privlači ljude oduvijek.
Mir, pucketanje žara, snijeg, crvenilo i smijeh na licima ljudi. Slika skoro pa savršene idile. A kad smo već kod idile, roštiljanje spada u tu kategoriju. Pa zašto ne bi spojili ta dva užitka ? ? ?
Vjerujte nam, roštilj može obogatiti jedan takav ugođaj i blagdanski vikend. Razveseliti ćete svoje bližnje roštiljem u ovo zimsko doba.

“Jedna od lijepih stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti svoju pažnju hrani.”
Luciano Pavarotti

 

Savjeti za zimski roštilj!

Ono što bi trebali znati, ukoliko želite roštiljati zimi, je nešto što će biti vaše novo iskustvo. Pokušat ćemo vam pomoći sa par savjeta u ovom tekstu.

Kao prvo i osnovno, toplo se obucite. Kapu na glavu, čizme na noge. Nemojte biti jedan od onih koji trče iz kuće do roštilja ili ložišta, da „pogleda“ je li isti gotov.

Ako ne roštiljate u sklopu kuće ili nekog zaklona osigurajte sebi i gostima da imate bilo kakav izvor topline u blizini. Jer ipak niste pozvali goste da se smrznu nego da uživaju u dobrom roštilju.

Još jedna stvar koja može sve vas zagrijati je i topla začinjena juha koju možete poslužiti prije roštilja a tko ne želi svoj želudac uznemiravati prije nego dođe roštilj, može se zagrijati kuhanim vinom ili nekom kvalitetnom rakijom kao aperitivom.

Roštilj i zimske temperature!

Priprema roštilja u zimskim uvjetima je ključna. Zimi se roštilj, naravno, zbog nižih temperatura duže zagrijava. Osigurajte si, uz roštilj, izvor svjetlosti, i radnu plohu na kojoj mislite raditi i osmisliti svoj meni.

Ako imate načina,  približite svoj roštilj kući ili nekom „zaklonu“, tek toliko da ste sigurniji. Zbog nižih temperatura, vrijeme pečenja ili kuhanja biti će  produženo a to je samim tim i vezano za kvalitetu hrane.

Mi, iz SomMar Adria, imamo tu sreću što surađujemo sa velikim brojem roštilj majstora.

Za ovu prigodu smo se obratili jednom od boljih u struci. Iza profesionalnog naziva „Jgrilla“  krije se gospodin Juraj Grabarić.

Čovjek koji za sebe kaže da se ovim bavi iz čiste ljubavi i koji uživa u ovome kao klinac u Candy Shopu. Da bi ste točno sami provjerili kako to „J“ radi, preporučit ćemo vam da posjetite njegovu stranicu jgrilla.cooking (da, bez onog standardnog „www“)

SomMar Adria: „J“ ,neki tvoji savjeti za grillanje u zimskim uvjetima ?

JGrilla: Bilo bi odlično da koristite roštilj koji ima poklopac, naravno, zbog održavanja iste i konstantne temperature za vrijeme pečenja.

Ukoliko koristite ložište, dobro zagrijte i imajte na umu da će vrijeme izgaranja biti brže, a energija i toplina koja će dolaziti iz vašeg izvora topline, vrlo brzo će slabiti, zbog hladnog zraka.

Pažljivo birajte ugljen ili drva na kojem mislite raditi svoj roštilj. Izvor energije je iznimno bitan a znam da vi ljudi imate drveni ugljen koji dugo gori i zadržava temperaturu.

 

SomMar Adria: A savjeti za klopu ?

JGrilla: Razmislite o tome da pripremate hranu koja je relativno brzo gotova. Držite se onoga što znate pripremati. Zima nije idealna za isprobavanje novih roštilj recepata. Upravo zbog niskih temperatura.
Svinjska potrbušina ili carsko meso, odličan je izbor za hladne zimske dane. Relativno brzo je gotovo, jednostavno se sprema, a i paše uz hladno vrijeme.

Možete se igrati i sa začinima (kliknite ovdje)

Ne mogu reći izbjegavajte sad nešto posebno, ali kako sam i ranije napomenuo, radite nešto što možete spremiti na brzinu.

Pazite na plin!

SomMar Adria: Ima li nešto što bi trebali izbjegavati općenito oko roštiljanja u zimskim uvjetima ?

JGrilla: Možda plinski roštilj. Morate znati da na temperaturi od -5 stupnjeva celzija i nižoj, propan ostaje u tekućem stanju. Pa pokušajte svoju plinsku bocu držati na toplom ili ju zaštitite od hladnoće. Plinske boce a ujedno i plinski roštilj, preko zime, držite u garaži, ili u skladištu. Ne izlažite ga pretjeranoj hladnoći.

 

SomMar Adria: Neka poruka za kraj  „J“ ?

JGrilla: Obavezno se ugrijte sa kuhanim vinom, čajem s rumom, rakijom, tko šta voli. Opustite se dok roštiljate, neka to bude vaš mali blagdan a kad smo kod blagdana želim vam ugodne blagdane , Sretan Božić i Sretnu Novu 2021. godina, od srca.Vaš „Jgrilla“.

Hvala ti „J“ na izdvojenom vremenu i što si nam pomogao sa svojim savjetima.

Mi se također pridružujemo svima Vama ispred SomMar Adria ,da vam ovi blagdani prođu u miru i zdravlju sa vašim najdražima i uz pokoji zimski roštilj 😊

Nadamo se da će iduća godina biti svima bolja od ove 2020.